Novi automobili – Toyota Verso 1.6 D, bučna i spora

Evo malo potencijalno uzbudljivih vijesti. Toyota se udružila s BMWom i od Nijemaca otkupila nekoliko motora. Zamislite samo GT86 s rednim šesterocilindarskim motorom. Lagani japanski kupe uparen sa njemačkom izvrsnošću u proizvodnji motora. Nažalost to će i ostati samo san jer ovo partnerstvo odnosi se trenutno na samo jedan model i obuhvata model Verso i BMW-ov 1,6-litroni dizelski motor iz modela 316d. No Verso je savršeno prihvatljiv porodični automobil, a BMW-ovi 1,6 litreni dizelaši oduvijek su, barem u BMW-u, bili izvrsni.

Teorija kao i poslovni razlozi drže vodu tom udruživanju, jer Toyota financijski niije mogla opravdati razvoj posve novog dizelskog motora malog obima, no BMV je imao takav motor te je, što je daleko važnije, bio voljan prodati ga Toyoti. I tako stigosmo do ovog partnerstva. Nakon malo prčkanja po ECU-u. rođen je 1.6 D-4D Verso. Taj model ima 112 KS i 270 Nm momenta te ekonomičnu prosječnu potrošnju od 4,5 l/100 km i emisiju C02 od 119 g/km. Ukratko, zasad nam to udruživanje ima smisla. Ali onda provozate Verso i sve ode kvragu. Toyota navodi da su mnogo truda uložili u smanjivanje buke. vibracija i oštrine kako bi ugradili motor prema svojim standardima, premda to nije pomoglo u slučaju Versa jer je vožnja jednostavno prebučna.

Cestovna i buka motora tako su jake da smo bili uvjereni da su nam prozori spušteni.
To je dodatno pogoršano činjenicom da dizelski motor morate snažno tjerati. Ubrzanje od 0-100 km/h traje 12,7 sekundi, a šesta je brzina tako duga da na uzbrdnim dionicama morate prebaciti u petu. Da, optimalan je radni ritam motora između 2000 i 3000 o/min., no taj je raspon vrlo uzak, što znači učestalo mijenjanje brzina. Čudno, posebno kad znamo kako je taj motor dobar u BMW-u.

Toyota je malo doradila i unutrašnjost te ugradila satelitsku navigaciju Touch 2 s navodno većom razlučivošću i svjetlijim zaslonom osjetljivim na dodir. Sistem je katkad vrlo pregledan i lako je s njega pročitati informacije, ali samo ako sunce ne pada izravno na njega, inače ga možete smatrati vrlo skupim ogledalom.

Šteta, jer uz novi dizajn od prošle godine Verso nam se činio poput pristojnog porodičnog novog automobila. Istina, pomalo dosadnog, ali i više nego sposobnog za razvođenje dječurlije. Mnogi novi i polovni automobili na tržištu trenutno djeluju kao bolja opcija od ove verzije Toyote Verso te ovo izdanje jednostavno ne bismo nikome preporučili.

TopGear Magazin

Komentariši